måndag 14 maj 2012

Opastöriserad mjölk

Den senaste tiden har det på nätet cirkulerat uppmaningar om att människor ska dricka mer opastöriserad mjölk och att förbudet mot försäljning av sådan ska hävas. Bland annat började några bönder i Åre sälja opastöriserad mjölk i protest mot förbudet. Det hävdas att det är mer naturligt att dricka opastöriserad mjölk och att det därför ska vara nyttigare. (Jag börjar bli less på argumentet att naturligt=nyttigt, om det vore sant skulle det ju vara bra att äta flugsvamp!) Ofta sägs också att det inte längre finns skäl till pastörisering eftersom hanteringen har blivit bättre.

Nu går Livsmedelsverket ut med information i frågan med förhoppningen att rätta till missförstånden. Man förklarar att syftet med pastöriseringen är att ta död på bakterier som campylobacter, listeria och ehec. Campylobacter är ingen trevlig historia, SvD rapporterar idag om problem med denna bakterie i kyckling. Än värre är listeria och ehec. Listeria kan leda till missfall eller fosterskador om man drabbas som gravid och för äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan de ge blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dödligheten är ungefär 20-30% för dessa personer enligt slv. Vidare skriver man att ehec kan orsaka allvarliga njurskador hos barn.

Tyvärr är jag rädd att denna information inte når ut till alla som skulle behöva ha den. Att få människor insjuknar i Sverige efter att ha druckit opastöriserad mjölk är ju inte så konstigt eftersom det är förbjudet att sälja den. Skulle det vara tillåtet kan vi räkna med att de ovan beskrivna smittorna blir desto vanligare, med onödigt lidande och till och med dödsfall som följd. Det är det inte värt.

1 kommentar:

  1. Det här är precis som vaccineringen. Det finns helt enkelt en växande grupp personer som saknar naturvetenskaplig utbildning och tror att allt från naturen är bra.

    SvaraRadera